Julia.

Ik gebruik het beloningsbord voor Sarah en haar kleine zus van 4. Sarah is 8 jaar oud en bij haar is ADD gediagnosticeerd. We zijn hier al een tijdje bezig met het beloningsbord maar ik ben nog niet echt enthousiast. We hebben nu in 3 weken tijd 4 sterren kunnen verzamelen. Hier is het nog geen succes verhaal! Misschien moet ik het wat meer tijd geven.

Dat klinkt niet best! Mag ik vragen hoe je het beloningsbord gebruikt?

Ik gebruik het beloningsbord voor het aankleden ’s ochtends vroeg. Sarah moet om half acht aangekleed zijn. Ik maak haar wakker en heb de kleding al klaar liggen dus ze weet wat ze aan moet doen. Als ze hulp nodig heeft ben ik in de buurt (om haar jongere zus en broer aan te kleden) maar toch blijft ze dromen of kletsen en schiet ze niet op. Herinneren dat het nu écht de bedoeling is om aan te kleden lijken nergens aan te komen of maken haar alleen maar boos. Ik zeg haar dan hoeveel tijd er nog is tot dat het half acht is. En pas als het 1 minuut voor half acht is valt het kwartje en dan is ze te laat. Je zou zeggen dat ze het op een bepaald moment zou moeten realiseren…

Als ze dan eindelijk beneden is mist er nog een sok of heeft ze de broek nog in haar hand. Dan zeg ik dat het jammer is van de ster en dat ze het morgen weer gaat proberen. Tja en dan herhaalt zich het hele verhaal weer. Eerder wakker maken lijkt er alleen maar toe te lijden dat ze er nog langer over doet en toch niet opschiet. Slaaptekort lijkt het niet te zijn want de laatste tijd is ze al voor mij wakker en spookt ze door het huis. Misschien moet ik de beloningslijst weer een keer met haar doorlopen. Die hebben we samen bedacht en gekeken of de dingen die ze bedacht had ook haalbaar waren.

Je verhaal is voor mij erg herkenbaar. Dat afdwalen heeft idd niets met slaap tekort te maken. Het is het gebrek aan concentratie. Je moet dus proberen de aandacht bij het aankleden te houden. Je kan bv een wedsrtijdje doen wie het eerst klaar is, of je kan een zandloper gebruiken. Wij hebben er 1 in de badkamer van 5 min maar je kunt ze in verschillende tijden krijgen. Dit werkt erg goed. Als je er een spelletje van maakt om binnen de tijd klaar te zijn zal ze de aandacht wat beter kunnen vasthouden. Een beetje overdrijven.... klaar voor de start.... vinden ze geweldig. Het beloningssysteem moet je iets intensiever gebruiken zodat ze sneller en vaker een ster kan verdienen. In het begin zelfs een paar sterren per dag. Je zal zien dat ze dan veel gemotiveerder is om meer sterren te verdienen. Zeg nou zelf, 4 sterren in 3 weken is niet echt motiverend. Ik hoop dat je hier wat mee kan.

Het is al weer een tijdje geleden dat je het beloningsbord van ByWinki bent gaan gebruiken. In het begin was je niet echt enthousiast, is dat nog veranderd of heeft het bloningsbord bij jou geen zin gehad?

Ik was in het begin inderdaad niet zo enthousiast maar inmiddels gebruiken we de beloningsborden op een iets andere manier. We belonen goed eten en als de meiden binnen een vooraf afgesproken tijd hun eten op hebben, krijgen ze een ster. We gebruiken hiervoor een kleurenwekker. Een van de problemen van Sarah is dat ze maar blijft praten tijdens het eten en zo druk met van alles en nog wat is dat ze het eten vergeet. Nu kan ze een ster verdienen elke keer als ze haar bord binnen de tijd leeg gegeten heeft. We gebruiken het zelfde systeem ook voor haar kleine zus. Elke ster staat voor 15 minuten spelen op de DS of 15 min televisie kijken. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om meer sterren te sparen voor iets groots zoals bv. 3 sterren voor het lakken van nagels. Dat werkt inmiddels heel goed en ze weten ook dat het geen nut heeft te zeuren om TV te mogen kijken als ze geen ster hebben. Als ze iets echt willen dan zullen ze er hun best voor moeten doen om de ster te krijgen. Als we merken dat ze zo veel sterren hebben dat de motivatie afneemt om sterren te sparen dan bedenken we ook extra dingen waarmee ze ze op kunnen maken. Dat zijn dan dingen die op dat moment hun aandacht hebben. Zo maken ze hun sterren op en komt de motivatie weer terug. Het was hier even zoeken naar een manier van belonen die ook echt ervoor zorgde dat de motivatie om iets wat ze niet leuk vinden wel te doen. Bij ons werkt dit nu heel goed.

In het begin moesten ze sparen tot 10 sterren voordat ze een beloning kregen. Dat duurde voor Sarah veel te lang. De motivatie was dan weg omdat het voor haar niet haalbaar leek. Nu krijgt ze veel sneller haar beloning en dat werkt goed. Voor de ochtend routine heb ik er voor gekozen om direct als het lukt een beloning te geven. Dit is voor Sarah te moeilijk om een spaarsysteem te gebruiken.

Groetjes Julia ...

Volg je pakket van bestelling tot bezorging, en beslis zelf op welke dag en locatie je pakket bezorgd wordt.

PostNl

KIND MET OVERGEWICHT?
Neem eens een kijkje op de website van
Lekker Puh!!!
gewichtsbeheersing voor jongeren.
Lees hier wat
Ingrid Stieber Oprichtster & consulente van Lekker Puh!!!
schrijft over positief opvoeden en ByWinki.

Opvoeddeskundige aan het woord over opvoeden met een beloningsbord.

Lees verder...

Ga naar beloningsborden voor het complete overzicht beloningsborden en kalenders