Gonny Corstjens...bloemen beloningsbord
Ik beschrijf hier in het kort wat het syndroom voor Suzanne betekend, maar dan meer gericht op haar gedrag en waarom wij de borden gebruiken. Ze heeft nl ook nog meerdere motorische/ en lichamelijke kenmerken /complicaties die bij dit syndroom voorkomen. Maar die heb ik nu niet vermeld.

Mijn dochter Suzanne heeft het Prader Willi syndroom. Ze heeft de variant: maternale uniparentele disomie. Dit betekent dat Suzanne, naast spierslapte, gedragdsproblemen ook een verstandelijke beperking en een eetprobleem heeft. Ze is gericht op eten en ze wordt gemakkelijk dik door een hele zuinige stofwisseling. Wordt hier niet op gelet, dan zal Suzanne's gewicht, levensbedreigend kunnen worden omdat er geen prikkel naar de hersenen gaat om door te geven dat ze genoeg gegeten heeft. Dat ze vol zit zeg maar.
Suzanne functioneert op een matig verstandelijk beperkt niveau. De informatieverwerking verloopt moeizaam bij Suzanne. Er is dan ook veel herhaling nodig. Korte instructies en auditieve informatie gecombineerd met visuele informatie werkt het beste.

speltjes klaarleggen Over het algemeen is Suzanne een vrolijke meid. Maar ze kent periodes dat zij zonder enige aanleiding heel boos en opstandig kan zijn als ze de wereld om haar heen even niet snapt of als ze niet op een goede manier begeleid wordt. Kinderen zoals Suzanne die de variant maternale uniparentele disomie hebben bij het Prader Willi syndroom, daar ligt het accent van begeleiden op de ASS-kenmerken van het kind. Suzanne wordt dan ook benaderd op zo'n manier zoals men dat ook doet bij autistische kinderen (ASS): alles voorspelbaar maken, begeleiden bij omschakelen, prikkelarme hoekjes creëren, 1 vast aanspreekpunt bij begeleiders, rustmoment in programma, oogcontact maken bij het geven van een opdracht, regelmaat etc.
Het is daarnaast ook erg belangrijk dat alle leefsferen op dezelfde benaderingswijze haar benaderen. Mocht dit niet het geval zijn, is er geen balans en is de kans op psychoses aanwezig.

Wij gebruiken de wachtkalender en het bloemen beloningsbord. De wachtkalender spreekt eigenlijk voor zich. Bij speciale aangelegenheden en gebeurtenissen gebruik ik dit bord voor Suzanne zodat we haar toch wat kunnen voorbereiden, ook hoeft ze niet duizend keer per dag te vragen wanneer het gaat gebeuren. Meestal begin ik maar 1 week van te voren. Of de gebeurtenis moet bij Suzanne bekend zijn zoals haar verjaardag of Sinterklaas. Dit geeft rust en duidelijkheid. Dit bord hangt trouwens in de woonkamer zodat iedereen kan zien waar we met Suzanne mee bezig zijn. Dus ook voor bezoekers e.d.


bloemen beloningsbord hangt op haar kamer. Suzanne heeft nogal wat verschillende obsessies en verzamelwoede. Ze heeft hele lange haren en vele speldjes, elastiekjes en haarbanden, maar ook kettingen, armbanden enz, enz. Om er beetje een structuur in aan te brengen hebben we met haar afgesproken dat ze niet meer dan 6 speldjes per dag in haar haren mag, anders doet ze alles tegelijk in. 's Avonds bij het naar bed gaan krijgt ze 10 min de tijd om alles klaar te leggen voor de dag erna. We zetten de Timetimer op 10 minuten en Suzanne gaat aan de slag met het uitzoeken van de 6 speldjes, elastiekjes, haarband en andere versieringen. Ze legt dan ook altijd de sieraden klaar die ze erbij aan wilt doen. Ik leg dan in overleg met haar de kleding klaar. Zo hoeven we in de ochtend geen strijd aan te gaan en verloopt het ochtendritueel soepel.


Als ze binnen de 10 minuten klaar is, mag ze een bloemetjesmagneet plakken op het bloemen beloningsbord. Zijn alle bloemen geplakt, dus het bord vol krijgt ze een beloning. Omdat Suzanne geen snoep mag hebben en wij haar ook niet extra willen belonen met eten hebben we het volgende verzonnen. Ik heb een mandje waar kleine 'cadeautjes' in liggen (stickers, stiften, schrift, kralen enz), hier mag ze dan evt wat uitzoeken. Maar ze mag ook kiezen om bv de dag erna de groenten uit te zoeken voor het avondeten. Of als haar shampoo of tandpasta bijna op is, mag ze dan zelf in de winkel nieuwe uitzoeken. Dit doen we al zeker een jaar en dit werkt prima. Soms zijn er dagen bij dan wil ze geen nieuwe speldjes klaar leggen omdat ze dan dezelfde in wil als de dag ervoor, en dat is ook prima. Dus het is niet zo dat ze elke 10 dagen iets krijgt. En soms haalt ze de 10 minuten ook niet, helaas geen bloemetje. Maar het werkt, het is gestruktureerd en geeft rust voor haar en voor degene die haar naar bed brengt.


Groetjes Gonny Corstjens en Suzanne natuurlijk...

ByWinki... Opvoeden met een knipoog!

Volg je pakket van bestelling tot bezorging, en beslis zelf op welke dag en locatie je pakket bezorgd wordt.

PostNl

KIND MET OVERGEWICHT?
Neem eens een kijkje op de website van
Lekker Puh!!!
gewichtsbeheersing voor jongeren.
Lees hier wat
Ingrid Stieber Oprichtster & consulente van Lekker Puh!!!
schrijft over positief opvoeden en ByWinki.

Opvoeddeskundige aan het woord over opvoeden met een beloningsbord.

Lees verder...

Ga naar beloningsborden voor het complete overzicht beloningsborden en kalenders