voedingswijzer

Aan tafel met de kinderen...

Aan tafel met de kinderen is vaak minder gezellig dan je lief is. Kleine kinderen en gezond eten gaat nou eenmaal niet goed samen. Bij ons thuis in elk geval niet. Als kinderen maar even het idee hebben dat de maaltijd gezond is halen ze hun neus al op. Heb je net heerlijke boontjes gekookt, willen ze bloemkool. En zet je de worteltjes op tafel.. vertellen ze dat broccoli eigenlijk hun lievelings groenten is. De hele maaltijd ben je bezig zoon lief zijn worteltjes te laten eten. Als hij dan met veel tam tam eindelijk een portie binnen heeft zegt hij dood leuk, nou! Eigenlijk was het best wel lekker!

Dat broccoli zijn lievelings groenten is heb ik natuurlijk onthouden, dus ik zorg ervoor dat er de volgende dag broccoli op tafel staat, maar dan heb je ineens toch niet zo lekker gekookt. De broccoli smaakt heel anders dan de vorige keer!

Ik denk zelf dat het hele gedoe rond om de maaltijden niet zo zeer om het eten gaat, maar meer om de aandacht. Bijna elke dag lukt het de jongste telg om van iedereen aandacht te krijgen, en dan in het bijzonder van zijn 2 oudere broers. Wel vaak negatief, maar aandacht is aandacht! Het is belangrijk negatief gedrag te negeren en het positieve gedrag te belonen, maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Als zoon lief gaat zitten zeuren zijn alle ogen op hem gericht. Maar als hij een keer rustig zijn bordje leeg eet krijgt hij weinig of geen aandacht omdat de rest van het gezin dan in gesprek is.

Als moeder van 3 kinderen kan ik wel zeggen dat het eten van gezonde voedingsmiddelen toch wel ergens in de top 5 staat van moeilijke zaken in de opvoeding. Het ene kind krijg je maar moeilijk aan het eten en het andere kind eet het liefst de hele dag door. Veel en vaak willen eten vind ik zeker zo lastig als niet willen eten. Je ziet je kind als maar flinker worden, leuke kleding kopen wordt steeds lastiger en het kind krijgt steeds minder zelfvertrouwen. Ik vind het moeilijk om nee te zeggen, als ze je met die grote puppy ogen aankijken om wat lekkers te vragen. Gelukkig zijn er voldoende gezonde alternatieven om aan te bieden.

Al deze issues over kinderen en eten hebben mij op het idee gebracht het voeding beloningsbord (voedingswijzer) te ontwerpen. De voedingswijzer is afgeleid van de schijf van 5 en laat zien wat je op een dag moet binnen krijgen om gezond te eten. De voedingswijzer stimuleert de slechte eters te eten, en voor de lekker bekjes wordt het een spelletje gezonde keuzes te maken. Telkens als het kind iets heeft gegeten of gedronken kijk je op het beloningsbord op welke voedingsgroepen ze een magnetisch dekseltjes mogen plakken. Telkens als het lukt het beloningsbord helemaal dicht te plakken mogen ze onder op het bord een ster plakken. Als ze alle sterren hebben verdiend mogen ze iets van de beloninglijst kiezen. Dit is een lijst met beloningen die je vooraf samen met het kind hebt gekozen. Bijvoorbeeld samen knutselen of koekjes bakken.

ByWinki... Opvoeden met een knipoog!

Rosita Broeders

Volg je pakket van bestelling tot bezorging, en beslis zelf op welke dag en locatie je pakket bezorgd wordt.

PostNl

KIND MET OVERGEWICHT?
Neem eens een kijkje op de website van
Lekker Puh!!!
gewichtsbeheersing voor jongeren.
Lees hier wat
Ingrid Stieber Oprichtster & consulente van Lekker Puh!!!
schrijft over positief opvoeden en ByWinki.

Opvoeddeskundige aan het woord over opvoeden met een beloningsbord.

Lees verder...

Ga naar beloningsborden voor het complete overzicht beloningsborden en kalenders