Wat is opvoeden nou eigenlijk?
Opvoeding is alle invloeden bewust of onbewust die mensen hebben op de ontwikkeling van een kind.
Als ouder ben je meestal de belangrijkste opvoeder van je kind, maar ook opa en oma, de juf of meester of de trainer van een sportclub hebben grote invloed, en zijn bewust met de ontwikkeling van je kind bezig. Als je kind op straat iemand groffe taal hoord gebruiken, dan heeft die persoon onbewust invloed op de ontwikkeling van je kind. Het is soms een lastige taak een kind te leren luisteren maar na-apen kunnen ze als de beste. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Opvoeden doet iedereen op zijn eigen manier. Toch kunnen we de verschillende manieren verdelen in 4 opvoedingsstijlen.

De autoritaire opvoedingsstijl
Bij deze opvoedstijl zijn ouders de baas en het kind moet gehoorzamen. Autoritaire ouders hebben strenge regels en een discussie is niet mogelijk. Voordelen zijn dat een kind precies weet wat zijn ouders van hem verwachten, want zij zijn overduidelijk de baas en bepalen wat er gebeurt. De nadelen zijn dat het kind weinig zelfvertrouwen en zelfstandigheid ontwikkelt.

De toegeeflijke opvoedingsstijl
bij deze opvoedstijl laten ouders de kinderen erg vrij. Er zijn weinig of geen regels en er is veel aandacht voor de wensen en behoeften van het kind. Het kind is de baas. De voordelen zijn dat de ouder en het kind gelijkwaardig zijn. En er zijn weinig conflicten omdat het kind bijna alles mag. De nadelen zijn dat het kind geen grenzen leert kennen en niet leert om rekening te houden met anderen. Hij denkt te kunnen doen en laten waar hij zin in heeft.

De democratische opvoedstijl Bij deze opvoedstijl stellen ouders regels maar vinden de wensen en behoeften van het kind ook erg belangrijk. De ouders overleggen met het kind, en de regels die ze stellen worden onderbouwt met argumenten. Het kind wordt gesteund en aangemoedigd. Voordelen zijn dat het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van het kind word gestimuleerd. Het nadeel van de democratische opvoedingsstijl is dat deze stijl het meeste tijd en energie kost van alle opvoedingsstijlen. Het kind zal de ouder niet zomaar gehoorzamen, hij wil argumenten horen. Daarover discussiëren kost tijd en geduld. Het gevaar is dat een kind te vrij en te mondig wordt. En dat ouders maar blijven praten en argumenteren in plaats van grenzen te handhaven.

De verwaarlozende opvoedstijl
Deze ouders stellen weinig regels, maar bieden ook geen geborgenheid, steun of veiligheid. Ze zijn niet betrokken en het kind wordt aan zijn lot overgelaten. De voordelen zijn dat de ouders alle tijd hebben voor zichzelf. De nadelen zijn dat het kind niets leert van de opvoeder, en een grote kans heeft met de verkeerde vriendjes in aanraking te komen. Dit kind voelt zich in de steek gelaten, niet geliefd en eenzaam.
ByWinki... Opvoeden met een knipoog!

Volg je pakket van bestelling tot bezorging, en beslis zelf op welke dag en locatie je pakket bezorgd wordt.

PostNl

KIND MET OVERGEWICHT?
Neem eens een kijkje op de website van
Lekker Puh!!!
gewichtsbeheersing voor jongeren.
Lees hier wat
Ingrid Stieber Oprichtster & consulente van Lekker Puh!!!
schrijft over positief opvoeden en ByWinki.

Opvoeddeskundige aan het woord over opvoeden met een beloningsbord.

Lees verder...

Ga naar beloningsborden voor het complete overzicht beloningsborden en kalenders